Hoe ziet het culturele aanbod in de Afrikaanderwijk eruit door de ogen van jongeren? Met het experiment voor Cultuur@CruyffCourts doen KCR, Jeugdfonds voor Sport en Cultuur (JFSC) en Vakcollege De Hef een poging om antwoord te geven op die vraag. Leerlingen van De Hef brengen voor het vak Kunst & Cultuur hun eigen omgeving in kaart door in gesprek te gaan met bewoners, ondernemers, basisschoolleerlingen en creatieve aanjagers in de wijk. Vervolgens stellen ze een te gek programma samen voor Cultuur@CruyffCourts.

Na zes weken voorbereiding tijdens het vak kunst en cultuur werden de eerste plannen van de leerlingen werkelijkheid tijdens feestelijke kick off op 2 juni op het CruyffCourt. Eerst tafels en stoelen voor de rap en modeworkshop sjouwen, het veld met linten versieren, zorgen dat het court schoon blijft of de pers te woord staan. Elk groepje leerlingen had een eigen taak en iedereen vond het reuze spannend. Dit is echt en geen school. Hun eigen inbreng en favoriet waren rapper El Nasu en DJ Jamila en een demo van free style voetballer Nasser El Jackson. Voor ruim 75 jongere kinderen uit groep 8 van De Clipper is een percussie-, mode-, dansworkshop en torens bouwen van kartonnen dozen georganiseerd. In een uurtje konden zij twee activiteiten doen. Dans spreekt aan want ook een aantal Mavo leerlingen stonden gezellig mee te dansen. Het was een geslaagde en zonnige middag en voor de leerlingen een bijzondere ervaring want school gaat om één uur uit en rond vijf uur zagen we de laatste leerlingen pas naar huis gaan.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur werkt samen met KCR (Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam). KCR stelt de verbinding tussen de school en de omgeving centraal staat, en waar de leerlingen zelf een prominente rol spelen. De impact van kunst en cultuur wordt nog groter als cultuuronderwijs niet binnen de muren van de school blijft. Daarom stimuleert KCR scholen om een koppeling te maken met de vrije tijd van leerlingen.

Bekijk voor meer informatie het programma van Cultuur@CruyffCourts Rotterdam. Iedereen van 8 tot 16 jaar mag gratis meedoen aan de verschillende activiteiten op het court.

Wil je na deelname door, maar is er thuis geen geld? Kijk op de website van Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland voor hulp bij de betaling van contributie of lesgeld.